آخرین اخبار

» مناسبت » ۴ فروردین، ۲۴ مارس، ۲۵ جمادی الثانی، روز جهانی کتاب کودک

تاریخ انتشار : 2017/03/24 - 8:02

 کد خبر: 5447
 1095 بازدید

۴ فروردین، ۲۴ مارس، ۲۵ جمادی الثانی، روز جهانی کتاب کودک

۴ فروردین، ۲۴ مارس، ۲۵ جمادی الثانی، روز جهانی کتاب کودک

مناسبت‌ها

  • روز جهانی سل
  • روز جهانى کتاب کودک: روز جهانی کتاب کودک ۲ آوریل (برابر با ۱۴ فروردین) به افتخار زادروز هانس کریستین اندرسن، نویسنده داستان‌های کودکان نامگذاری شده‌است. ( چرا ۲۴ مارس در حال حاضر روز جهانی کتاب کودک نامگذاری کرده اند؟)هر سال در این روز توسط دفتر بین‌المللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) مراسم باشکوهی به مناسبت برای بزرگداشت مقام کتاب کودک و ادبیات کودک و نوجوان در کشورهای جهان جشن گرفته می‌شود و مدیریت آن را این دفتر که از سال۱۹۵۳ میلادی در سوئیس آغاز به کار کرده‌است برعهده دارد.

    مراسم این روز هر سال در یکی از کشور جهان که عضویت دارد برگزار می‌شود و این کشور پوستر و پیام روز جهانی کتاب را تهیه می‌کند. ( ادامه در پائین همین صفحه)

 

روز جهانی کتاب کودک در ایران

  • روز جهانی کتاب کودک از سال ۱۳۴۹ در ایران به رسمیت شناخته شده‌است و وزارت آموزش و پرورش در سال ۱۳۵۰ روز ۴ فروردین هر سال را روز جهانی کتاب کودک در ایران اعلام کرد.
    مراسم بزرگداشت این روز هر سال در یکی از کشورهای عضو برگزار می‌شود و ایران نیز در سال ۱۳۷۱ (۱۹۹۲) برگزارکننده این مراسم بود.

رویدادها

  • ۱۳۶۳ – انجام اولین عملیات هوایی عراق برای نابودی نیروگاه اتمی بوشهر.
  • ۱۳۵۷ – ثبت مسجد جامع دلگشا در بندرعباس (هرمزگان) به شماره ۱۵۹۹ در فهرست آثار ملی ایران
  • ۱۳۵۸ – اعلام انحلال کمیته دوم انقلاب در ایران
  • پیام امام خمینی به مناسبت اربعین شهیدان تبریز (۱۳۵۷ ش)

زادروزها

  • ۱۳۱۲ – عزت‌الله مقبلی، دوبلور و بازیگر ایرانی سینما و تئاتر
  • ۱۳۱۲ – حبیب‌الله بدیعی، موسیقی‌دان و نوازندهٔ ویلن (درگذشت ۲۷ مهر ۱۳۷۱)
  • ۱۳۲۸ – علی‌اکبر صالحی، سیاستمدار و وزیر امور خارجه ایران
  • ۱۳۳۱ – واروژ کریم‌مسیحی، کارگردان، فیلمنامه‌نویس و تدوینگر و ایرانی
  • ۱۳۳۸ – محمدرضا آقاسی، شاعر مذهبی
  • ۱۳۴۹ – امیر کریمی، خواننده
  • ۱۳۵۲ – مرجان شیرمحمدی، بازیگر و نویسندهٔ ایرانی
  • ۱۹۲۶ – داریو فو، نویسنده، نمایشنامه‌نویس، طراح صحنه و کارگردان ایتالیایی
  • وفات آیهالله ملکوتی (۱۳۹۳ ش)
  • وفات عصار حکیم (۱۳۵۶ ش)
  • وفات آیهالله «شیخ علی مرندی» (۱۳۳۰ ش)
  • وفات آیهالله «سیدعلی برقعی رضوی قمی» (۱۳۵۳ ش)
  • شهادت آیهالله «علی‏ اصغر احمدی شاهرودی» (۱۳۷۱ ش)

درگذشت‌ها

  • ۱۳۲۶ – مهدی نوایی اصفهانی نوازندهٔ نی (زاده ۱۲۵۸)
  • ۱۳۸۴ – محمد مددپور، محقق و پژوهشگر هنر و فلسفهٔ هنر در تهران (زاده ۱۳۳۴)
  • ۱۹۰۵ – ژول ورن، نویسندهٔ فرانسوی بر اثر دیابت درگذشت.

 

 

مناسبتهای قمری( ۲۵ جمادی الثانی)

  • مرگ طاهر بن حسین (۲۰۷ ق)
  • تصرف بغداد توسط «شاه اسماعیل اول» (۹۱۴ ق)
  • اعلام لغو حکم تحریم تنباکو توسط «میرزای شیرازی» (۱۳۰۹ ق)
  • وفات آیهالله العظمی اراکی (۱۴۱۵ ق)

 

 

روز دوم آوریل سالروز تولد هانس کریستین آندرسن ChristionHans Anderson 1805 – 1875 نویسنده نامدار دانمارکى مى باشد، به منظور ارج نهادن به کوششهاى وى ، در خلق آثار داستانى ارزنده کودکان ، این روز را به عنوان روز جهانى کتاب کودک نامگذارى کرده اند. در ایران اسلامى چهاردهم فروردین هر سال ، به عنوان روز جهانى کتاب کودک گرامى داشته مى شود.
دفتر بین المللى کتاب براى نسل جوان (BBY) در سال ۱۹۵۳ در کشور سویس تاءسیس شد.
یکى از فعالیتهاى مستمر این دفتر از بدو تاءسیس برپایى روز جهانى کتاب کودک مى باشد و برخى از کشورها این مراسم را به عنوان هفته کتاب کودک برگزار مى کنند.
هر سال یکى از کشورهاى عضو به عنوان مسؤ ول برگزارى این مراسم انتخاب مى شود و این کشور پوستر و پیام روز جهانى را تهیه مى کند و براى سایر کشورهاى عضو ارسال مى دارد. جمهورى اسلامى ایران نیز در سال ۱۳۷۱ (۱۹۹۲) عهده دار برگزارى این مراسم بوده است .
مسؤ ولیت برگزارى این امر به عهده شوراى کتاب کودک است که به عنوان دست اندرکاران ادبیات کودک ایران با دفتر بین المللى کتاب براى کودک و نوجوانان در ارتباط مى باشد.
کتاب به عنوان بهترین و مؤ ثرترین عنصر در تربیت کودک و نوجوان مى باشد و مى توان با استفاده از آن در بهبود وضعیت جامعه و افزایش ‍ فرهنگ عمومى بهره جست .
در جهان امروز وسایل الکترونیکى و تصویرى براى رساندن مفاهیم فرهنگى به ذهن و دل کودکان فراوان مى باشد اما در بین همه این عوامل کتاب از موقعیت و ویژگى خاصى برخوردار است و هنوز برترى خود را نسبت به این وسایل پیشرفته حفظ کرده است . وظیفه والدین مسلمان و مربیان در مقابله با تهاجمات فرهنگى دشمنان اسلام که به نحو روز افزونى از وسایل یاد شده استفاده مى کنند، آشنا ساختن بیشتر کودکان و نوجوانان با کتابهاى مناسب و تشویق به مطالعه آنهاست و باید به کودکان و نوجوانان این مرز و بوم آموخته شود که با مطالعه کتاب مفاهیم بیشترى را مى توانند در ذهنشان جاى دهند و تفکرشان را بر اساس کتاب برنامه ریزى کنند.
بعد از پیروزى انقلاب اسلامى قدرتهاى استکبارى خواسته اند از راههاى گوناگون نظام مقتدر جمهورى اسلامى ایران را به شکست بکشانند و به سبب عدم توفیق در زمینه هاى سیاسى ، اقتصادى و… شیوه خود را بر تهاجم
فرهنگى قرار داده اند تا شاید بتوانند با استفاده از پدیده زشت تهاجم فرهنگى که بنا به فرمایش رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله خامنه اى مدظله العالى شبیخون فرهنگى یا غارت فرهنگى ، نسل جوان را به بیراهه کشانده و با هدف قرار دادن آن در نهایت این نسل را به ابتذال بکشانند تا آینده انقلاب را در هاله اى از ابهام قرار دهند.
کتاب به عنوان مؤ ثرترین و بهترین ابزار مى تواند علیه تهاجم فرهنگى دشمنان ایران اسلامى نقش آفرین باشد و بر عکس انتشار کتب و نشریات ضاله و در دسترس قرار دادن سهل آنها در میان جوانان ، باعث به فساد کشیده شدن نسل نوجوان این انقلاب مى گردد و با آلوده کردن اذهان پاک و آماده آنان اجازه و فرصت تفکر به مسائل انقلاب و اسلام را نمى دهد. مسؤ ولان فرهنگى باید هوشیارانه عمل کنند و با نشر کتب مفید و پرمحتوى خصوصا نگارش حوادث دوران انقلاب اسلامى و حماسه هاى هشت سال دفاع مقدس شجاعتها و رشادتهاى نسل نوجوان و جوان در آن دوران به مقابله با این شبیخون فرهنگى بپردازند و با بیدار کردن نسل جوان خطرات این تهاجم وحشیانه را بازگو نمایند و نسل انقلابى همانند دوران دفاع مقدس با هوشیارى کامل از دستاوردهاى دوستان و عزیزان خود دفاع نمایند و خون شهدا را پاس بدارند.
در راستاى هدف یاد شده مى توان با برنامه ریزى دقیق کودکان ، نوجوانان و جوانان کشور را به خواندن کتابهاى ارزنده و خوب تشویق کرد.
مدارس مى توانند نقش تعیین کننده اى را در ماءنوس شدن دانش آموزان با کتاب ایفا کنند؛ ضرورت دارد که صاحبنظران با نقد و بررسى کتب منتشره در سطح جامعه نقاط ضعف و قدرت آنها را مشخص کنند و بنحو مقتضى نتیجه را در دسترس همگان قرار دهند؛ تا کتابخوانهاى کشور بتوانند به آسانى کتب نافع را از کتب بد و بدآموز تمیز دهند؛ چرا که ، وجود کتابهاى مبتذل و تجارى در میان کتب منتشره روحیه منفى و سطحى نگرى را در خوانندگان خود بویژه کودکان و نوجوانان رواج مى دهد. توسعه و انتشار کتابهاى بى محتواى سود آور بعضى از ناشران را ترغیب مى کند که به طمع سود بیشتر به چاپ این گونه کتب بپردازند و در نتیجه کوششهاى دیگرانى را که با تحمل دشواریهاى فراوان به چاپ و نشر کتب اصولى و نافع پرداخته اند بر باد مى دهند و در نهایت نیز کل جامعه اسلامى در برابر تهاجمهاى فرهنگى دشمنان ناتوان مى شود که این ناتوانى آثار بسیار زیانبار و غیر قابل کنترل خواهد آورد.
کشیش مارتین لوترکینگ جونیر (۱۹۲۹ – ۱۹۶۸) از چهره هاى مبارز و درخشان سیاه پوستان امریکاست که با متانت و آرامى و باصطلاح مبارزه منفى اهداف عالى و مقدس خود را دنبال کرد.
او در شهر آتلانتا مرکز ایالت جورجیا چشم به جهان گشود. در نخستین سالهاى پیکارش ، دادگاه عالى ایالات متحده را ناگزیر ساخت که در سال ۱۹۵۶ تبعیض نژادى سیاه و سفید را غیر قانونى اعلام کند. صدور این حکم کشیش سیاه پوست را شهره آفاق کرد.
در سال ۱۹۶۳ طى جنبش عظیمى به سرپرستى وى براى رفع تبعیض ‍ نژادى راه پیمایى بزرگى آغاز شد و دویست هزار نفر راهپیمایان سیاه و سفید در محوطه بین مجسمه یادبود لینکلن و بناى یادبود جرج واشتنگتن واقع در شهر واشنگتن گرد آمدند.
او پس از مبارزات بسیار شکوهمند موفق شد در سال ۱۹۶۴ جایزه صلح نوبل را از آن خود سازد و سرانجام نیز این مبارزه بزرگ با گلوله یک سفید پوست نژاد پرست در ۴ آوریل ۱۹۶۸ به قتل رسید.


برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
دسته بندی : مناسبت
ارسال دیدگاه