آخرین اخبار

» اجتماعی و روانشناسی » زنگ خطر طلاق های خاموش زوجها…

تاریخ انتشار : 2017/09/03 - 11:08

 کد خبر: 7496
 655 بازدید

زنگ خطر طلاق های خاموش زوجها…

زنگ خطر طلاق های خاموش زوجها…

هنگامی که آمارهای قانونی را رصد می کینم نشان می دهد وقتی طلاق قانونی اتفاق می افتد، قبل از آن طلاق عاطفی رخ داده است، فقط در مواردی خاص به دلیل یک اتفاق زوجین از هم جدا می شوند، اما باید بدانیم که در ۹۵ درصد از طلاق های قانونی، مقدمه ای بنام طلاق عاطفی وجود دارد.

به گزارش تاور،  طلاق عاطفی به سردی رابطه میان زن و شوهر گفته می‌شود، درک نکردن صحیح از رفتار و گفتار یکدیگر، نداشتن شناخت کافی از روحیات طرف مقابل و عاقبت بی‌علاقگی و سردی نسبت به شریک زندگی خود همه و همه ‌دست به دست هم می‌دهد تا یک طلاق عاطفی را در زندگی زوج‌ها به ‌وجود بیاورد.

در طلاق عاطفی، همسران در محیط‌های اجتماعی، خوب و صمیمی ‌به نظر می‌رسند اما در خلوت قادر به تحمل یکدیگر نیستند، همسران در زیر یک سقف زندگی می‌کنند؛ در حالی ‌که ارتباطات بین آنها کامل قطع شده یا بدون میل و رضایت است.

این افراد با فاصله‌ای که از لحاظ روحی و جسمی با یکدیگر دارند خط قرمزهایی را برای همدیگر مشخص کرده‌اند و هر کدام در خلوت خود دیگری را متهم می‌کند، هیچ آمار دقیقی از میزان وجود طلاق عاطفی در دست نیست اما می‌توان به جرات گفت آمار طلاق عاطفی در کشورما از طلاق قانونی بیشتر است.

طلاق خاموش

کارشناس ارشد مشاوره با تاکید بر این نکته که طلاق عاطفی آسیب‌زاترین طلاق است، اظهار کرد: طلاق عاطفی که از آن به عنوان طلاق خاموش یاد می‌کنند، آسیب‌زاترین طلاقی است که می‌تواند بنیان خانواده را در معرض آسیب قرار بدهد.

بیژن براتی گفت: در طلاق‌های قانونی زوج از هم جدا می‌شوند و هر کدام به دنبال زندگی خود می‌روند اما در طلاق عاطفی هر دو نفر به ظاهر در یک خانواده با هم و در کنار همدیگر زندگی می‌کنند، اما دچار بی‌احساسی نسبت به یکدیگر شده‌اند و از هم دوری می‌کنند.

وی بیان کرد: طلاق عاطفی شامل اختلال در روابط شناختی، ارتباطی، عاطفی و جنسی در زوج‌ها و احساس بیگانگی تدریجی در میان آنها همراه با عدم درک متقابل و انداختن تقصیرات به گردن همدیگر و کاهش تدریجی جاذبه و اعتماد بین زوجین تا رسیدن به درجات مختلفی از بی‌تفاوتی است.

این مشاور خانواده تاکید کرد: زمانی که طلاق عاطفی اتفاق افتاد و طولانی شد، زوجین به مرحله بی‌تفاوتی می‌رسند و هنگامی که در این زمینه سوالی شود، می‌گویند که ما دیگر به همدیگر کاری نداریم (بی‌تفاوت به همدیگر) و هرکس کار خودش را انجام می‌دهد.

وی به اشاره به اینکه در طلاق عاطفی مردان بیشتر شروع‌کننده هستند، اذعان کرد: مطالعات نشان می‌دهد که در طلاق عاطفی مردان بیشتر شروع‌کننده و تشدیدکننده هستند، آمارها نشان می‌دهد که زنان کمتر به سمت طلاق عاطفی می‌روند و این اتفاق برای آنها فقط در شرایط خاص رخ می‌دهد.

براتی خاطر نشان کرد: طلاق عاطفی در گروه آمار طلاق به حساب نمی‌آید و مردم به آن توجه نمی‌کنند اما در عین حال شایع‌ترین نوع طلاق است و متاسفانه بسیاری از زوجین درگیر این معضل هستند.

به گفته وی نقطه شروع طلاق عاطفی برای بسیاری از زوجین در سال‌های پنجم و ششم زندگی مشترک است و دلیل این اتفاق هم برای این است که اوایل هرچه قدر هم ازدواج به شیوه سنتی شکل گرفته و یا ملاک‌های زوجین در ازدواجشان سطحی بوده و یا در انتخاب خود اشتباهی کرده‌اند اما در سال‌های اول زندگی مشترک، جذابیت‌هایی برای همدیگر دارند.

این کارشناس خانواده توضیح داد: با پیش رفتن زندگی و در سال‌های پنجم و ششم زوجین توقعاتی از هم دارند و احساس می‌کنند که جذابیتی برای همدیگر ندارند و با هم غریبه‌اند که این اتفاق نشان از آغاز طلاق عاطفی دارد.

عوامل اصلی طلاق عاطفی در مردان

کارشناس خانواده درباره عوامل اصلی طلاق عاطفی گفت: از مهم‌ترین عوامل اصلی طلاق عاطفی زوج‌ها، بی‌توجهی مرد به زن و نادیده گرفتن نیازها، علایق و سلیقه‌های زن همراه با تحقیر و سرزنش و نادیده گرفتن او در زندگی زناشویی است و متاسفانه امروزه این نوع از زوجین بسیار دیده می‌شوند و در این زندگی‌ها، مردان بیشتر خودشان را مشغول کار و تفریحات کرده و زن را در زندگی نمی‌بینند و همین اتفاق در زندگی زوجین یکی از عوامل اصلی طلاق عاطفی است.

وی درباره عوامل طلاق عاطفی در مردان عنوان می‌کند: عوامل طلاق عاطفی در مردان بیشتر مربوط به عدم توجه عاطفی مرد به نیازهای عاطفی، محبتی و احساسی زن و توجه نکردن مردان به ویژگی‌های روانشناختی زنان است و متاسفانه این توجه نکردن‌ها موجب بروز طلاق عاطفی در زنان می‌شود، وقوع طلاق عاطفی در مردان به دلیل بی‌توجهی زن به نیازهای جنسی مرد است، متاسفانه زنانی هستند که مردان خود را قبول ندارند و به ویژگی‌های مردانگی و توانمندی‌های آنها بی توجه هستند.

براتی معتقد است که یکنواختی فیزیکی و روانشناختی زن و از بین رفتن طراوت‌ها و جذابیت‌های ذهنی روانی، جسمی و جنسی زن برای مرد می‌تواند یکی از عوامل اصلی طلاق عاطفی در مردان باشد، متاسفانه زنانی که خود را در آشپزخانه یا مشغول کارهای خانه و بچه‌داری می‌کنند و از رسیدگی به خود و پرداختن به مهارت‌های فردی غافل می‌شوند، موجب می‌شوند که به مرور زمان مرد دچار طلاق عاطفی شود.

وی خاطرنشان کرد: طلاق عاطفی مقدمه‌ای برای طلاق قانونی است، هنگامی که آمارهای قانونی را رصد می‌کنیم، نشان می‌دهد وقتی طلاق قانونی اتفاق می‌افتد، قبل از آن طلاق عاطفی رخ داده و فقط در مواردی خاص به دلیل یک اتفاق زوجین از هم جدا می‌شوند اما باید بدانیم که در ۹۵ درصد از طلاق‌های قانونی، مقدمه‌ای به نام طلاق عاطفی وجود دارد.

این کارشناس خانواده عنوان کرد: با گذشت چند سال از زندگی، زوجین به نقطه‌ای می‌رسند که به درد همدیگر نمی‌خورند و باید از همدیگر جدا شوند، طلاق عاطفی در برخی از زوج‌ها دو سال، در عده‌ای دیگر از زوجها تا ۱۰ سال طول می‌کشد و این امر بستگی به بی‌تفاوتی اشخاص در زندگی مشترک دارد.

قبح طلاق در جامعه از بین رفته است

وی با اشاره به از بین رفتن قبح طلاق در جامعه گفت: در دو دهه قبل طلاق در جامعه قبح داشت و بسیاری از افراد به دلیل اینکه انگ طلاق را در جامعه نخورند و مورد سرزنش اطرافیان قرار نگیرند به این سمت نمی‌رفتند و بر این باور بودند که بسوزند و بسازند و اینکه دختر باید با لباس سفید به خانه بخت برود و با کفن بیرون بیاید.

او ادامه داد: این تفکرات موجب کاهش آمار طلاق قانونی در جامعه می‌شد و از سوی دیگر موجب می‌شد که اشخاص در طلاق عاطفی بوده و از زندگیشان لذت نبرند، در جامعه کنونی تا حدی قبح طلاق ریخته شده و آمارهای وحشتناکی از طلاق ارائه می‌شود که برخی از این آمارها حاکی از آن است که از هر پنج مورد ازدواج سه مورد به طلاق می‌انجامد و به طور یقین اگر بخواهیم در مورد طلاق عاطفی آمار بدهیم بیشتر از طلاق قانونی است، به دلیل اینکه همه طلاق‌های عاطفی به طلاق‌های قانونی منجر نمی‌شوند.

براتی بحث تنوع‌طلبی، خیانت‌های زناشویی و دروغ‌گویی، ماهواره و فضای مجازی را در افزایش طلاق عاطفی موثر می‌داند و اذعان می‌کند: باید دانست که طلاق عاطفی در ابتدای زندگی اتفاق نمی‌افتد به دلیل اینکه اول جذابیت‌هایی بین زوجین وجود دارد و بعد به مرور زمان که زندگیشان سپری می‌شود، شناخت بیشتری از همدیگر پیدا می‌کنند.

مشاوره خانواده با اشاره به اینکه در طلاق عاطفی پنج مرحله سپری می‌شود، بیان کرد: و نقطه شروع طلاق عاطفی سرزنش کردن است که زوجین شروع به سرزنش کردن یکدیگر می‌کنند، مرحله دوم سوگواری است که شخص شروع کننده طلاق عاطفی به مرحله سوگواری درونی و عاطفی رسیده و غم و اندوه فراوانی وجودش را فرا می‌گیرد و احساس می‌کند فریب‌خورده و در انتخابش اشتباه کرده است.

وی افزود: در مرحله سوم سوگواری به خشم می‌رسد که این خشم با مقصر دانستن دیگران و والدین در انتخابش بروز می‌دهد که او را مجبور به این ازدواج کردند و باعث یک نتیجه‌گیری بسیار بد شده و گاهی اوقات زن به همه مردان و مرد به همه زنان بدبین می‌شوند و در ازدواج بعدی آنها نیز اثرگذار است.

به گفته براتی، مرحله چهارم تنهایی است که شخص با گوشه‌گیری و انزوا وارد این مرحله می‌شود و به کسی کار ندارد و در مهمانی‌ها شرکت نمی‌کند و مرحله پنجم طلاق عاطفی اتفاق افتاده و با کامل شدن آن، طلاق قانونی صورت می‌گیرد.

کارشناس خانواده با برشمردن اثرات مخرب طلاق عاطفی بیان می‌کند: طلاق عاطفی اثرات مخربی در زندگی زوجین دارد، مشکلات و مسایل روانی زیاد طلاق عاطفی، افسردگی و غمگینی اشخاص را به دنبال دارد که با مصرف داروهای ضد افسردگی، کاهش میل جنسی، سرکوبی تمایلات جنسی، پرخاشگری و عصبانیت همراه است.

ریشه‌های طلاق عاطفی

وی درباره ریشه طلاق عاطفی اذعان کرد: متاسفانه ریشه طلاق عاطفی در زوج‌ها به دلیل عدم آشنایی آنها با مهارت‌های زندگی، نبود یک رابطه صحیحی کلامی، عدم مهارت در بیان خواسته، نیازها و انتخاب‌های نادرست و نبود مشاوره قبل از ازدواج است، به جوانان تاکید می‌کنیم که مشاوره قبل ازدواج داشته باشند و همین امر موجب کاهش طلاق عاطفی در زندگی خواهد شد.

این کارشناس خانواده اضافه کرد: استفاده از روش‌های سنتی در ازدواج در بسیاری از موارد منجر به طلاق عاطفی می‌شود، با توجه به اینکه اکنون جامعه مرحله گذار را طی می‌کند و از سنت به مدرنیزه می‌رود، باید در مورد روش‌های ازدواج تجدیدنظر شود و دختر و پسر بتوانند در یک فضای سالم و با نظارت خانواده‌ها به شناخت خوبی از هم پیدا کنند، باید دانست که عدم آشنایی به ویژگی‌های روانشناختی و نیازهای روانی و جنسی طرف مقابل را هم می‌توان از ریشه‌های طلاق عاطفی یاد کرد.

او با اذعان به این نکته که طلاق عاطفی می‌تواند بسیار خطرناک‌تر از طلاق قانونی و رسمی باشد، می‌گوید: در این نوع طلاق ضربه سنگینی به زوج‌ها وارد می‌شود و بر عملکرد اجتماعی، تحصیلی و کاری آنها اثر گذاشته و موجب بروز مشکلاتی از قبیل افسردگی، اضطراب و پریشانی می‌شود و فرزندانی که در خانواده‌های دارای طلاق عاطفی رشد می‌کنند، متاسفانه از وجود محبت پدر و هم مادر بی‌بهره‌اند و در تربیت بلا تکلیف می‌شوند، و از یک فضای درست تربیتی برخوردار نیستند.

ارایه راهکارها

براتی با ارایه راهکارهایی در زمینه پیشگیری از طلاق عاطفی در توصیه به خانواده‌ها اظهار داشت: خانواده‌ها باید به مواردی در زمینه پیشگیری از طلاق عاطفی توجه داشته باشند، یک مورد مهم مشاوره قبل از ازدواج است، متاسفانه بسیاری از خانواده‌ها و زوج‌ها به این نکته کم توجه هستند، ضروری است که خانواده‌ها مشاوره قبل از ازدواج را جدی بگیرند و دختران و پسران با مشاوره قبل از ازدواج شناخت بهتری نسبت به همدیگر پیدا خواهند کرد و با کامل شدن دوره آشنایی دچار طلاق عاطفی نخواهند شد.

او در ادامه خاطرنشان کرد: آموزش به زوج‌های جوان راهکار دوم بوده که بسیار کمک‌کننده است، با توجه به اینکه طلاق عاطفی از سال‌های چهارم، پنجم و ششم آغاز می‌شود، تا چهار سال اول زندگی زوج‌ها فرصت دارند که با رفتن به کلاس‌ها و کارگاه‌ها آموزش‌های لازم را کسب کنند، برگزاری این آموزش‌ها و کارگاه‌ها به زوج‌های جوان یاد می‌دهد که چطور زندگی خوبی داشته باشند.

این کارشناس خانواده اضافه کرد: هنگامی که زوج‌ها ازدواج می‌کنند و متوجه طلاق عاطفیشان می‌شوند با مراجعه به مشاور خانواده در اولین فرصت، می‌توانند مشکلاتشان را با مشاور در میان بگذارند و او به عنوان کارشناس و اهل فن به کاهش مشکل بی‌تفاوتی خانواده کمک کرده و آسیب‌ها را برطرف می‌کند تا زندگی خوب همراه با جذابیت و شادابی داشته باشند.

 طلاق عاطفی بسیار نزدیک به نارضایتی زناشویی است که مرحله به مرحله به ‌وجود می‌آید اما زوجین به علل مختلف تصمیم برای جدایی ندارند، آنها زندگی غمگینی دارند که این نیز درجات مختلفی دارد، طلاق عاطفی تنها شامل آن دسته از زوجینی که از انتخاب و یا ازدواج خود ناراضی هستند نیست؛ در بسیاری از خانواده‌ها، زوجین زندگی خود را با عشق شروع کرده‌اند اما به مرور زمان روابط آنها سرد شده است.

جو سرد، بی‌روح و سکوت خالی از شور و نشاط در خانه‌ای که طلاق عاطفی حاکم است، وجود دارد و این جو همه اشخاص خانواده را فراری می‌دهد، بچه‌ها در این خانه هیچ نوع حس امنیت و آرامشی دریافت نمی‌کنند و بیشتر تمایل دارند وقت خود را بیرون از خانه و با دوستان خود بگذرانند. / ایمنا


برچسب ها : , , , , , , , , , , ,
دسته بندی : اجتماعی و روانشناسی
ارسال دیدگاه